Podsumowanie Podprogram 2024
W trakcie realizacji zadań z zakresu dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2024 Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębiu- Zdroju w okresie od kwietnia do września wydał 35812 kg żywności, w tym :
groszek z marchewką - 1960 kg
koncentrat pomidorowy - 1008 kg
dżem truskawkowy - 1680 kg
makaron jajeczny świderki – 2800 kg
mąka pszenna – 4200 kg
płatki owsiane - 1400 kg
herbatniki maślane – 560 kg
kawa rozpuszczalna zbożowa - 280 kg
mleko uht – 6300 kg
ser podpuszczkowy dojrzewający - 1120 kg
szynka wieprzowa mielona – 1470 kg
szynka drobiowa – 1470 kg
pasztet wieprzowy – 672 kg
szprot w oleju – 952 kg
cukier biały – 4200 kg
miód wielokwiatowy – 840 kg
olej rzepakowy - 2800 kg
fasolka po bretońsku – 2100 kg
W ramach działań towarzyszących w Ośrodku Pomocy Społecznej przeprowadzono warsztaty z psychologiem, w których wzięło udział 15 osób. Ponadto przeprowadzono warsztaty z żywienia "Zdrowy talerz", wzięło w nich udział 25 osób. Kolejne warsztaty to "Rondel i portfel", w których wzięło udział 30 osób.



